YYS’de izlemenin tarihsel süreci

YYS’de izlemenin tarihsel süreci

21.02.2020 tarihinde Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliğinde köklü değişiklikler gerçekleştirildi. En önemli değişiklik YYS Sertifikası sahibi firmaların izlenme dönemi 3 yıldan 5 yıla çıkarılarak gerçekleştirildi.

Bu konuda şu örnekleri vermek mümkün:

 

             Yani sertifika tarihi 02.10.2013 olan YYS sahibi firmanın ilk izleme süreci 02.10.2024 tarihinde başlayacaktır.

            Böylece, sertifika tarihi 02.10.2017 olan YYS sahibi firmalarda ilk izleme 02.10.2022 tarihinde gerçekleştiğinden, bir sonraki izleme dönemi 02.10.2027 tarihinde başlayacaktır.

 

            Ayrıca geçici madde gereği Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 5 yıldan az süredir sertifika sahibi olan firmalar için yapılacak yerinde izleme faaliyeti, 5 yıllık sürenin doldurulmasını müteakip bir kez ve devamında sertifikanın düzenlendiği tarihten itibaren her 5 yılda bir gerçekleştirilecektir.

            Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yürütülecek ön izleme faaliyeti kapsamında, aşağıda yazılı belgelerin, sertifikanın düzenlendiği tarihten sonraki 60 aylık dönemlerin sonuna tekabül eden tarihi izleyen birinci ayın sonundan itibaren 15 iş günü içinde ön inceleme için “e-devlet” portalı üzerinden ibraz edilmesi gerekecektir.

Yetki talep edilmesi halinde:

            Bölge müdürlükleri “e-devlet” portalı üzerinden gerçekleştirilen başvuru belgelerinin ibrazından sonra denetimi en geç 15 iş günü içerisinde sonuçlandırılacaktır. Bu süre başvuru sahibine bilgi verilmesi kaydıyla 15 iş günü uzatılabilecektir.

            Ticaret Bakanlığı eylül ayı verilerine göre YYS sertifika sahibi firma sayısı 736’ya ulaşmış bulunmaktadır. Bu da YYS sahibi olmanın avantajlarının sektör mensupları tarafından net bir şekilde algılandığını göstermektedir.

Konumuza döndüğümüzde, 2020 tarihi itibarıyla yıllar itibarıyla yerinde izlemenin sayıları şöyledir:

Önümüzdeki üç yıl itibarıyla planlanan yerinde izlemeye tabi tutulacak ve denetim süreçleri tamamlanacak firma sayıları ise şöyledir:

Tamamlanan süreç hakkında ayrı bir parantez açmak gerekirse: yeni başvuru dahil yerinde izleme süreçlerinde özveri ile çalışan Ticaret Bakanlığı Müfettişleri başta olmak üzere büyük emek sarf eden Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkan ve Ticaret Uzmanlarına teşekkürü bir borç bilirim.

Ön ve yerinde izleme dönemine girecek olan firmaların dikkat etmesi gereken en önemli husus: hali hazırda kullanılan ve geçerli olan v3.3.2 EK-2 Soru Formu üzerinden başvurularının gerçekleştirilmesidir.

Ayrıca, izleme başvurusundan önce fiziki şartların devamlılığının kontrolü ile saha denetimine gelecek olan denetim elemanı öncesinde firma yetkilileri tarafından ön denetimin gerçekleştirilmiş olması büyük önem arz etmektedir.

Temennimiz odur ki, başvuru süreçlerinde olduğu gibi v3.3.2 EK-2 soru formu ve prosedürlerinde Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması Yönetmeliği kapsamında e-Devlet üzerinde düzenlenerek elektronik ortama taşınsın.

Böylece, Ticaret Bakanlığı Müfettişlerinin gerçekleştirecekleri saha denetimi ile Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Ticaret Uzmanları tarafından gerçekleştirilecek olan kontroller için zaman daha efektif kullanılarak  işlemlerin sistem üzerinden takibi sağlanacak; v3.3.2 EK-2 soru formunun her daim canlı tutulması temin edilmiş olacaktır.

 

Olağanüstü Genel Kurula Çağrı !